Reglajele masinilor de cosit furaje au rolul de a realiza ad litteram conditiile tehnice impuse pentru o buna functionare a masinilor incit sa permita respectarea cerintelor agrotehnice impuse lucrarii de cosire a plantelor.
Principalele reglaje ale cositorilor de furaje constau in:
1. Reglajul asezarii in acelasi plan a lamelor contracutit de pe degete prin indoirea degetelor folosind o pirghie sau prin ciocanire.
- Verificarea se face la placile contracutit si la virful degetelor folosind o sirma subtire sau o sfoara bine intinsa pe toata latimea.
2. Reglarea jocului lateral al cutitului prin deplasarea placilor de ghidare in orificiile alungite.Jocul maxim admis este de max 1mm.
3. Reglarea jocului vertical intre lamele cutitului si lamele contracutitului conform cu urmatoarele prescriptii:
- Cind se foloseste cutitul cu lame cu taisul neted trebuie ca lama taietoare sa se reazeme in partea sa anterioara (la virf) pe lama contracutitului (de pe deget) , iar in partea posterioara , pe placa de ghidare.
- Jocul admis in partea posterioara intre lama taietoare si lama contracutit este de 0,3-1mm.
- Cind se foloseste cutitul cu lama cu taisul zimtat trebuie ca lamele taietoare sa nu se sprijine pe lama contracutit (de pe degete).
- Jocul recomandat in acest caz intre lama taietoare si lama contracutit este variabil si nu trebuie sa depaseasca 0,5 mm in partea anterioara (la virful lamei cutitului )respectiv 1,0 mm la partea posterioara.
- Aceste jocuri se obtin prin reglarea ghidajelor cutitului,prin reglarea placilor de presiune (cu suruburi de reglaj, prin indoire sau prin adaugare sau scoatere de adaosuri de reglaj intre ghidajele cutitului si placile de presiune.
Reglajul apasarii prevazute intre lamele taietoare ale celor doua cutite de la aparatele cu dublu cutit prin tensionarea corespunzatoare a placilor de ghidarea superioare (la aparatele cu placi de ghidare)respectiv a arcurilorlamelare de la bratele oscilante superioare (la aparatele cu brate oscilante)
1. Reglajul pozitiei cursei cutitelor cu respectarea instructiunilor de montaj a elementelor active ale aparatelor de taiere in conformitate cu indicatiile cuprinse in notitele tehnice ale masinii respective;
In lipsa notitelor tehnice reglajul se va face tinind cont de urmatoarele indicatii:
- la aparatul de taiere cu degete cu taiere mijlocie , trebuie ca la punctele extreme ale cursei cutitului (la capetele cursei),axa de la fiecare a doua lama taietoare sa se suprapuna pe axa fiecarui al treilea deget;
- la aparatul de taiere fara degete trebuie ca la punctele extreme ale cursei cutitului (la capetele cursei) axele lamelor taietoare sa se suprapuna pe axele lamelor contra taietoare(montate pe bara in locul degetelor)
- la aparatul de taiere cu doua cutite cu placi de apasare si ghidare la care cursa cutitelor este S=76,2 mm trebuie ca punctele extreme ale cursei cutitelor (la capetele curselor) axele lamelor taietoare ale cutitului superior sa se suprapuna pe axele lamelor taietoare ale cutitului inferior.
- la aparatul de taiere cu doua cutite cu placi de apasare si ghidare la care cursa cutitelor este mai mare de 76,2 mm trebuie ca la punctele extreme ale cursei cutitelor lamele taietoare ale cutitului superior sa depaseasca in mod egal in ambele parti axele lamelor taietoare de la cutitul inferior;
- Reglajul inaltimii de taiere se face prin ridicarea si coborirea patinelor.
Unghiul format dintre masa de taiere si sol in conditii normale de lucru are 2-3 grade. Cind plantele sint culcate acest unghi se poate mari pina la 4-6 grade.
3. Reglarea ecartamentului rotilor sursei energetice in functie de latimea de lucru a cositorii si de latimea de lucru a ingustatoarelor de brazda astfel ca in lucru rotile sa nu calce pe plantele cosite sau pe cele din lan.
4. Reglarea intinderii curelelelor de transmisie.Intinderea acestei curele se va fa face in conformitatea cu indicatiile notitelor tehnice.O intindere necorespunzatoare conduce la uzura prematura a curelei si implicit la costuri suplimentare importante necesare achizitionarii si inlocuirii acesteia.
Verificarea functionarii in gol a organelor active ale cositorilor
Inainte de inceperea lucrului se efectueaza proba de functionare in gol a masinilor prin cuplarea prizei de putere a sursei energetice.Se verifica atent daca organele in miscare functioneaza silentios fara blocari, frecari,etc.
Dupa 3-5 minute de functionare in gol se opreste motorul si se verifica:
- aparitia incalzirilor in zonele de frecare ale cutitelor;
- incalzirea elementelor transmisiei.
- Incalzirile excesive in zonele de frecare ale cutitelor indica reglari necorespunzatoare a jocurilor intrre partile componente.
1. Inlaturarea lor se face prin respectarea indicatiilor prescrise in paragraful referitor la reglaje.
2. Dupa remedierea tuturor deficientelor semnalate se poate incepe lucrul.
Reguli de exploatare a cositorilor
1. Alegerea modului de deplasare a agregatului se face in functie de marimea suprafetei de recoltat ,de locul de amplasare a cositorilor pe sursa energetica, de topografia terenului.
2. Inainte de incepere a lucrului este necesar sa se faca o recunoastere a terenului , marcindu-se locurile si obstacolele (cioate , pietre, gropi,etc.)care ar putea provoca accidente si deteriorarea cositorii.
- Suprafetele de recoltat mari se impart in parcele de forma dreptunghiulara care au o lungime de 6-8 ori mai mare decit latimea.Cind terenul este situat pe panta se recomanda lucrul pe curba de nivel.
- Daca cositoarea este amplasata frontal pe sursa energetica deplasarea in lucru se poate face dupa una din urmatoarele metode:
- In suveica circulara cu intoarcere la 90 de grade ,cu mersul inapoi al agregatului.
- Vitezele de lucru se aleg in functie de:panta terenului;productia de masa verde pe ha;starea lanului;tipul de cositoare folosita.
- Vitezele de lucru se aleg in functie de:
- panta terenului;
- productia de masa verde pe hectar;
- starea lanului;
- tipul de cositoare folosita.
Pe pante peste 16 grade , viteza de lucru este limitata la maxim 5 km /ora.
Cositorile echipate cu aparate de taiere cu degete au viteze optime de 5-7 km/ora.
Cele echipate cu aparate cu dublu cutit sau rotative au viteze optime de 7-9 km/h,putind atinge 10-12 km/h.
Vitezele de lucru la motocositoarele cu o axa si la tractoarele monoax, care se conduc prin ghidon,este limitata biologic la 4,2 km/h.
Pentru productii mari,lanuri culcate sau imburuienate vitezele de lucru sint mai mici decit in cazul unor productii si lanuri obisnuite.
- In timpul lucrului se urmareste ca:
- taierea plantelor sa se faca la inaltimea dorita;
- sa nu ramina plante netaiate;
- masina sa lucreze fara infundari;
- plantele taiate si lasate in brazde pe miriste sa nu fie calcate de rotile agregatului;
Lanurile foarte culcate se vor recolta intr-un singur sens, si anume in sensul invers in care sint culcate plantele.
Dupa 2-3 ore de functionare se opreste agregatul si se va:
- Elimina pamintul si resturile vegetale de pe aparatul de taiere;
- Verifica jocurile in mecanismele de actionare a cutitelor;
- Verifica gradul de uzura a cutitelor;
- Verifica fixarea degetelor , a talpilor, a lamelor taietoare;
- Verifica prin palpare incalzirea elementelor transmisiei (reductoare , transmisii cu roti dintate,transmisii cu curele si lanturi, lagare.)
- Dupa fiecare zi de lucru sau inainte de inceperea lucrului urmatoarele se greseaza:lagarele, articulatiile, prevazute cu gresoare.
- Dupa fiecare trei zile de functionare se verifica intinderea curelelor si a lanturilor, se verifica nivelul si se completeaza la nivel lubrefiantii in carcasele transmisiilor cu roti dintate,se elimina eventualele scurgeri de lubrefianti datorate neetansarii corespunzatoare a peretilor carcaselor si capacelor.
- Inlocuirea cutitelor se face cind grosimea taisului lamelor taietoare a ajuns la 80 microni.
- Folosirea in continuare a cutitelor uzate conduce la: cresterea rezistentei si inaltimii de taiere a plantelor; majorarea consumului specific de carburanti si intensificarea procesului de uzura a pieselor componente in miscare
- Durata de folosinta a cutitelor intre doua ascutiri consecutive variaza in functie de: sortimentul de plante furajere care se recolteaza; de epoca de recoltare si de conditiile de lucru.
- La recoltarea in epoca optima a culturilor de lucerna si trifoi rosu si cind terenul este bine nivelat si lipsit de musuroaie sau alte obstacole , ascutirea cutitelor la aparatele cu degete ,aparatele fara degete si cele cu dublu cutit este suficient sa se faca odata pe zi.(inainte de inceperea lucrului sau dupa incheierea lui)
- La recoltarea in epoca optima a finetelor naturale si cind terenul este bine nivelat si curatit de musuroaie si de alte obstacole ,ascutirea cutitelor se face de doua ori pe zi.
- In cazul recoltarii ierburilor imbatrinite de pe finete naturale ca si la cosirea otavei, ascutirea cutitelor se face de trei ori pe zi.
- Pentru o mai buna organizare a lucrului este bine ca fiecare cositoare sa aiba inca doua seturi de cutite de rezerva.Toate cutitele se ascut la sediul fermei inainte de inceperea lucrului sau dupa terminarea lui cu respectarea prescriptiilor de ascutire prezentate in subcapitolul
Pregatirea pt. Lucru.
Inainte de ascutire se verifica
- starea lamelor taietoare ,
- se inlocuiesc lamele fisurate ,
- rupte sau stirbite ,
- se string niturile slabite.
Dupa ascutire se face
- alinierea lamelor de cutit (asezarea lamelor in acelasi plan)prin fixarea cutitelor in menghina si indreptarea lamelor deformate.
Inainte de inceperea lucrului cu noul cutit se pune
- putin ulei mineral pe cutit in zona de frecare cu placile de apasare , cele de ghidaj sau cu bratele de apasare.
Perioada scursa intre doua ascutiri succesive ale cutitelor de la cositorile rotative este
- de 3-5 ori decit la celelalte cositori.
Foarte important este ca la ascutirea sau inlocuirea cutitelor de la cositoarele rotative sa se foloseasca cutite cu greutati apropiate , cu acelasi grad de uzura.
Aceasta deoarece turatia rotoarelor este foarte mare si o mica diferenta de greutate produce perturbarea in functionare a acestora prin dezechilibrarea care apare ca urmare a diferentei dintre fortele centrifuge rezultate intre cutitele de greutati diferite.
La exploatarea cositorilor se vor respecta cu strictete regulile de protectie a muncii stipulate in notitele tehnice si normativele in vigoare.
Vezi oferta noastra la motocositori
Motocositoare (masina de taiat iarba) HONDA BDR 595 Adela, 56 cm
Motocositoare (masina de taiat iarba) SOLO 526-50, 60 cm
Motocositoare (masina de taiat iarba) BCS 615 MAX, 100cm
Motocositoare (masina de taiat iarba) BCS 615L MAX, 115cm
Motocositoare (masina de taiat iarba) BCS 615SL MAX, 115cm
Motocositoare (masina de taiat iarba) BCS 620 MAX
Va urma.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu