vineri, 26 februarie 2010

CUM SI PENTRU CE SA ALEGEM UN MOTOCULTIVATOR HONDA ? - partea II

Criterii de alegere a unui motocultivator.

      Pentru a veni in sprijinul celor interesati in cumpararea unei motosape sau unui motocultor Honda ,va prezentam principalele criterii care sa-i ajute la luarea deciziei.
      Primul criteriu si cel mai important se refera la cunoasterea principalelor caracteristici constructive si functionale ale motocultorului. Acestea sunt specificate in fisele tehnice si in cataloagele de specialitate.
      Mentionam cele mai importante dintre caracteristici:
•    ecartament variabil ,care asigura latimi diferite de lucru ce permit accesul motocultoarelor intre rindurile de plante prasitoare;
•    posibilitatea de a se monta freze atit la spatele motocultorului si cu antrenare de la priza de putere ,cit si sub motocultor ,in locul rotilor ,la arborii de iesire din transmisia finala;
•    sunt concepute si construite cu transmisii elastice care amortizeaza socurile din timpul lucrului in sol,ambreiaj principal cu curea si rola de intindere ,transmisie finala cu lant GALL de mare rezistenta;
•    motocultoarele Honda sunt dotate cu mecanisme de decuplare a rotilor (ambreiaje laterale),ceea ce le face foarte manevrabile,anulind efortul necesar virajelor;
•    ambreiajul principal pe curea si rola de intindere constitue un element de securitate in sensul ca la nevoie simpla ridicare a mainii de pe maneta de comanda opreste motocultorul fara ca sa se opreasca motorul; cuplarea oricarei viteze se face fara sa se actioneze maneta de debraiere ,ambreiajul fiind normal debraiat. ambreierea se face fara efort; conceptia si constructia in solutii simple fac intretinerea motocultoarelor Honda,  cu costuri foarte reduse.
      Un alt criteriu foarte important se refera la structura culturilor agricole din gospodarie (ferma): vie, pomi, legume, flori, plante medicinale, fanete, culturi de camp prasitoare: porumb, floarea soarelui, sfecla de zahar, cartofi, etc.,si la cultura care ocupa suprafata cea mai mare.
      Motocultoarele profesionale Honda se preteaza la lucru in toate culturile agricole mentionate mai sus atasindu-se accesoriile optime pentru fazele tehnologice care se executa : plug pentru arat, freze laterale (sape) pentru sapat si afanat in profunzime, freza atasata si antrenata de la priza de putere, pentru maruntit fin, cultivatoare pentru intretinerea culturilor, masini de tratamente fitosanitare, remorci pentru transporturi tehnologice, echipamente pentru intretinerea gazonului,etc.
      Daca motocultorul urmeaza sa fie folosit in vie sau in livada pe o suprafata de pina la 2 ha si cu distanta minima intre rinduri de 1,2 m ,este de preferat sa achizitionati un motocultor professional  cu o putere de  8 CP ,modelul F 810.
      Pentru suprafete de 0,5 – 1 ha cu culturi de vie, pomi, legume, se poate apela la modelele F 720 sau F 560.
      La motosape, freza este formata din doua sectii (rotoare cu cutite) si se monteaza sub motocultor ,in locul rotilor si axelor planetare.
      Oricare motocultivator Honda se poate transforma usor si rapid in motosapa.
      Freza de la motosapa, avand latimea de lucru mai mare decat latimea motocultorului si diametrul rotorului frezei de 32 -40 cm, este posibila apropierea ei de tulpina pomului sau a butucului de vita. Pe langa aceasta, turatia frezei fiind mica (la motocultoare -80-110 rot/min),in functie de treapta de viteza cu care se lucreaza, organele ei active disloca bucati de pamant ca si la lucrarea de prasit facuta cu sapa, de unde si denumirea de motosapa.
      In plus ,daca la motosapa se frineaza inaintarea prin introducera in sol a piciorului de sprijin din spate, organele active vor lucra mai mult pe loc patruzind in sol pina la 30 cm. Se executa in felul acesta si lucrarea de aratura care de data aceasta se face fara denivelari  si cit mai aproape de rindul de plante ,ceea ce nu se reuseste cind se lucreaza cu plugul.
      Daca cultura dominanta o formeaza plantele prasitoare, legume, porumb, floarea soarelui, cu distanta intre rinduri de 50-80 cm, este de preferat a se cumpara tot o motosapa de putere mijlocie sau mica 5,5-6,5 cp ( FG 315 ,F 501,F 560,F 720).
      Atunci cand la majoritatea plantelor prasitoare pe care le cultivati, predomina distanta intre randuri 25-45 cm, se recomanda sa va achizitionati modelul de motosapa FG 201 care lucreaza cu sapele intre 16 si 34 cm.
      De fapt aceasta motosapa se recomanda mai ales pentru intretinerea gazonului si a spatiilor cu flori alaturate.
      In cazul unei gospodarii situate in zona de munte sau de deal ,in care predomina fanetele situate pe  pante de pina la 25 de grade ,cele mai bune rezultate se obtin daca se achizitioneaza un motocultor Honda echipat cu mecanism de cosit ,deci o motocositoare model F 560,F 720 sau F 810 cu puteri ale motoarelor de 5,5;6,5sau 8 CP si latimi de cosire de 1- 1,17m.
      Aceste modele, avind centrul de greutate coborit, pneuri de dimensiuni reduse, ecartamentul rotilor reglabil, iar transmisia fara diferential, au o stabilitate buna pe pante de pina la 25 de grade ,se manevreaza usor si fara sa ceara eforturi prea mari din partea conducatorului.
      In plus ,motocultorul in agregat cu remorca formeaza un mijloc de deplasare pe patru roti pe care se pot face transporturi tehnologice pe terenuri in panta de pina la 20 de grade.
      Desi atit motosapele cat si motocultoarele Honda se conduc manual de la ghidoane, orice operatiune s-ar executa , nu cer efort mare .
      Pentru lucrari grele ca : arat, frezat cu freza tractata,etc, greutatile atasate in partea frontala a motocultoarelor le echilibreaza foarte bine fara efortul conducatorului, iar ambreiajele laterale fac ca virarea lor sa se excute fara tragere de ghidon.
      In cele ce urmeaza va vom prezenta citeva operatiuni ce se executa cu motosapele si motocultoarele Honda.
      Referitor la productivitatea acestora va putem face mentiunea ca aceasta este mai mare de 12 pina la 15 ori mai mare decit daca lucrarile s-ar executa manual.Cu alte cuvinte cu o motosapa ,motocultor sau motocositoare Honda operatiunea ce se executa intr-o ora s-ar face in aceeasi unitate de timp cu 12-15 oameni,sau cu un om in 12-15 ore. 
      Exemplu:
      S-a executat lucrarea de sapare (frezare) cu freze laterale cu motosapa FG 315 E2D pe o suprafata de 500  mp in 1 ½(o ora si jumatate) la adincimea de 20 cm.
      Proprietarul suprafetei a afirmat ca acesta suprafata , in urma cu un an, s-a lucrat timp de 2 zile de catre doua persoane(20-22 ore).Impartind timpii lucrati se poate determina un raport de 1/13 -1/15.
      Calitatea lucrarii executata mecanizat a fost declarata net superioara celei executata  manual,deoarece cu motosapa s-au realizat concomitent patru operatiuni:sapat, afinat si aerisit  in profunzime si maruntit solul. Lucrarea executata manual ar fi avut nevoie de maruntire fiind executata grosier  cu cazmaua.
      Avantajul major al utilizarii motosapelor si motocultoarelor Honda este OPORTUNITATEA .Adica se folosesc atunci cind este nevoie si acolo unde este nevoie fara sa se mai apeleze la ajutorul vecinilor ,rudelor sau zilierilor.
      Repetam lista lucrarilor care se executa cu motosapele si motocultoarele Honda :
•    sapat(frezat ) cu frezele atasate sub motocultor in locul rotilor – le vom numi de aici incolo –freze laterale;
•    arat cu plug normal sau clasic si cu plug reversibil ;
•    combatere a buruienilor cu prasitoarea tractata;
•    pregatirea patului germinativ cu freza tractata;
•    bilonat sau profilat solul cu rarita tractata;
•    cosit fineata cu coasa frontala atasata la motocultor;
•    scarificat gazonul ;
•    transport cu remorca ;
•    erbicidare cu masina de erbicidat tractata;
•    semanat legume si plante prasitoare;

partea a III-a  >>

2 comentarii:

  1. Preturi puteti gasi in magazinul nostru: http://www.tools.store.ro/echipamente-spatii-verzi-10c/echipamente-spatii-verzi-motocultoare-77c.html

    RăspundețiȘtergere