luni, 23 noiembrie 2009

SFATURI PRACTICE 4

În acest fel întindeţi corect lanţul de motoferăstrău

Tensionarea periodică a lanţului asigură securitatea utilizatorului, reducând în plus semnele de uzură şi defecţiunile la lanţ. De aceea, înainte de începere lucrului, se recomandă să se verifice tensionarea lanţului şi, dacă este nevoie, să se corecteze. Şi în timpul lucrului cu motomotoferăstrăul lanţul se încălzeşte, dilatându-se un pic (se lungeşte). Lanţurile STIHL sunt pre alunginte la finalul procesului de producţie, ceea ce reduce o întindere ulterioară excesivă; pentru propria securitate lanţul trebuie întins manual de Dumneavoastră din când în când.

Majoritatea motoferăstraielor STIHL dispun de un dispozitiv lateral de întindere a lanţului uşor de manevrat. Cu ajutorul acestuia tensionaţi lanţul printr-o rotire de mână. Se procedează în felul următor:











1. Cu motorul oprit trebuie slăbite mai întâi, cu o cheie combinată, şuruburile de fixare ale capacului roţii de lanţ. Pentru tensionarea lanţului de motoferăstrău este suficient doar să slăbiţi şuruburile de fixare. Apoi rotiţi şurubul de întindere cu şurubelniţa cheii combinate (vezi foto).









2. Acum verificaţi dacă lanţul este slăbit pe şina de ghidaj. Pentru aceasta trebuie să utilizaţi mănuşi de protecţie. Dacă lanţul atârnă (vezi foto), înseamnă că este slăbit şi că trebuie să tensionaţi mai mult lanţul de la şurubul de întindere.











3. Dacă lanţul nu atârnă în partea inferioară a şinei însă poate fi tras cu uşurinţă, înseamnă că este întins optim. De asemenea trebuie să poată fi tras puţin în sus (vezi foto). Pentru a evita pericolul de accidententare din cauza contactului cu lanţul tăios, trebuie să purtaţi neapărat mănuşi de lucru.

Puteţi întinde lanţul în mod confortabil şi fără alte instrumente cu dispozitivul de întindere rapidă de la STIHL - multe motoferăstraie de la STIHL sunt deja echipate cu această tehnologie. Se procedează în felul următor:









Slăbiţi cu mâna piuliţa fluture existentă în capacul roţii de lanţ . Prin rotirea spre stânga a rotiţei de reglare lanţul de motoferăstrău se detensionează, prin rotirea rotiţei de reglare spre dreapta lanţul de motoferăstrău se întinde. Prin strângerea capacului roţii de lanţ şina de ghidaj se fixează automat.

Dacă doriţi să schimbaţi lanţul, mai întâi trebuie curăţat temeinic de depunerile de mizerie canalul şinei de ghidaj . În cazul unor depuneri puternice de murdărie în canalul şinei, lanţul poate sări cu uşurinţă din şină. În plus există riscul ca uleiul de ungere pentru lanţuri să fie absorbit mai devreme de murdărie şi să nu ajungă mai întâi la partea inferioară atât de solicitată a şinei. Consecinţele ar fi încălzirea puternică şi uzura lanţului şi a şinei. Curăţarea se poate face de ex. cu o şurubelniţă îngustă sau cu un alt obiect ascuţit. Lanţurile noi trebuie lăsate să "funcţioneze" câteva secunde înainte de utilizarea pe lemn.

Atenţie: Deoarece după răcire lanţul se contractă, acesta nu trebuie niciodată întins sau schimbat când este fierbinte. În caz contrar se poate ajunge la defecţiuni considerabile la şina de ghidaj sau la arborele cotit al motorului. După încheierea lucrului se recomandă să se detensioneze un pic lanţul. Acest lucru este valabil în special pe vreme geroasă.

*material informational oferit de catre ANDREAS STIHL MOTOUNELTE SRL preluat de pe www.stihl.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu